Informatie over de gezondheid van de organisatie zit vaak verpakt in grote hoeveelheden cijfers die je van de bestuurder ontvangt. Maar hoe moet je die interpreteren? Hebben de OR en de bestuurder wel hetzelfde gevoel bij die cijfers? Om uit de cijferbrij de juiste informatie te halen, loont het om de cijfers goed te begrijpen. Dat kun je leren, of je erbij laten assisteren. We zetten drie manieren om financiële informatie te begrijpen op een rij.
Soms zitten de OR en bestuurder voor je gevoel niet helemaal op één lijn. Jullie beleving bij het antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het met ons bedrijf?’ loopt nogal uiteen. Je vraagt jezelf af of de bestuurder wel oor heeft voor de argumenten van de OR. Aan de andere kant hoor de je bestuurder vertellen dat het zus en zo gaat met het bedrijf, maar dat herken je niet terug in de cijfers.
Als OR krijgen jullie af en toe informatie van de bestuurder, maar die is nogal lastig te begrijpen. Bij het lezen van - zeker financiële - informatie verzandt het al snel in details en merk je dat de overvloed aan informatie een taaie brei vormt in je hoofd. Gevolg is dat je er niet uithaalt wat erin zit en je in een overlegvergadering een passievere houding aanneemt dan je wilt. Af en toe bekruipt zelfs het gevoel je dat de bestuurder dingen verstopt in de brei aan informatie. Je bent niet de enige, dit is een veelgehoorde klacht bij or-leden.
Maar het kan anders. Met een beetje hulp snap je de cijfers beter en kun je jouw kennis van de organisatie beter voor het voetlicht brengen bij de bestuurder. Hieronder zetten we 3 manieren op een rij waarmee je je als OR-lid ontwikkelt in het begrijpen van financiële informatie.
Als OR-lid is het aan jezelf een stap voorwaarts te maken wanneer je iets niet snapt. Het is natuurlijk helemaal niet erg niet alles in 1 keer te kunnen doorgronden. Wat je ermee doet is je eigen verantwoordelijkheid.
Trainingen die bij dit artikel passen:
Financieel inzicht - de basis
Financieel inzicht - gevorderden