De 5 do's en don'ts binnen een ondernemingsraad

De 5 do's en don'ts binnen een ondernemingsraad

Een ondernemingsraad (OR) speelt een cruciale rol binnen een bedrijf. Het fungeert als een brug tussen de werknemers en management, waarbij het de belangen van de werknemers behartigt en tegelijkertijd bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Om deze balans te bereiken, is het essentieel dat de leden van de ondernemingsraad weten wat ze wel en niet moeten doen. In deze blog duiken we in de belangrijkste "do's" en "don'ts" voor leden van een ondernemingsraad.

Do's: Effectieve Betrokkenheid van OR-leden

  1. Ken je rol en verantwoordelijkheden:

Voordat je begint als lid van de OR is het van belang dat je een diepgaand begrip hebt van de wettelijke kaders, plichten en verantwoordelijkheden van de ondernemingsraad. Dit helpt je om je rol effectief te vervullen en de belangen van de werknemers op de juiste manier te behartigen. Zoals bij alles waar je mee begint is een goed begin het halve werk. Gun jezelf een goede start en investeer in uitbreiding van je kennis.

  1. Communiceer actief met collega's:

Houd regelmatig contact met je collega's om hun zorgen, ideeën en feedback te verzamelen. Dit stelt je in staat om een goed beeld te krijgen van de behoeften en zorgen van de werknemers. Juist het geluid van de werkvloer is de toegevoegde waarde van de ondernemingsraad. Hoe meer je in contact staat, hoe meer je kunt toevoegen en van waarde kunt zijn. Een sterke communicatie is de ruggengraat van een goed functionerende OR.

 

  1. Zoek naar compromissen:

In plaats van een strijd tussen werknemers en management te creëren, probeer je een sfeer van samenwerking te bevorderen. Zoek naar compromissen en oplossingen die zowel de belangen van de werknemers als het bedrijf dienen. Investeer in de relatie met de bestuurder en verdiep je in zijn/haar wereld.

 

  1. Word een expert in arbeidszaken:

Door goed op de hoogte te zijn van arbeidswetten, cao's en HR-processen, kun je met feitelijke en juridisch onderbouwde argumenten bijdragen aan discussies en besluitvorming binnen de OR. Dit klinkt makkelijk, maar er gaat een wereld voor je open zodra je hierin duikt. Het voordeel van een expert worden is dat je serieus genomen wordt aan tafel met de bestuurder. Er zijn verschillende specialismes binnen de OR. Kies er één en ga ervoor.

 

  1. Zoek een externe partner om samen op te trekken:

Ontwikkel een goede werkrelatie met zowel werknemers als het management, dat is de basis. Minstens net zo belangrijk is een partner/opleider naast je te hebben. Eén waar je van op aan kan en die bij de OR past. Dit kan even zoeken zijn, maar gaat je enorm helpen om verder komen. Een goede partner helpt om vertrouwen op te bouwen en effectieve communicatie te bevorderen.

Don'ts: Valkuilen voor OR-leden

  1. Niet alleen voor persoonlijke belangen opkomen:

Een OR-lid vertegenwoordigt de belangen van alle werknemers, niet alleen die van zichzelf. Vermijd het gebruik van je positie voor persoonlijke doeleinden. Deze valkuil schuilt in veel gesprekken en posities welke je inneemt. Als OR-leden is het raadzaam elkaar te helpen hiervoor te waken.

 

  1. Geen vertrouwelijkheid respecteren:

Vertrouwelijkheid is essentieel voor open en eerlijke discussies binnen de OR én met de bestuurder. Het lekken van vertrouwelijke informatie kan het vertrouwen ondermijnen en de effectiviteit van de OR verminderen. Onthoud goed: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

 

  1. Te star zijn in opvattingen:

Flexibiliteit en openheid voor verschillende standpunten zijn essentieel in de OR. We zien nog wel eens ondernemingsraden welke te star vasthouden aan één standpunt. Dit staat bijna altijd een constructieve samenwerking in de weg. Koers houden naar goede medezeggenschap vraagt altijd om af en toe aanpassen van de route. Dit is geen verlies voor de OR, het laat juist de kracht zien.

 

  1. De rol van beslisser overnemen:

De OR adviseert het management, maar heeft meestal geen beslissingsbevoegdheid. Vermijd het nemen van beslissingen namens de OR zonder overleg en goedkeuring. Laat de bestuurder op de bestuurdersstoel zitten. Daar rust tenslotte ook de verantwoordelijkheid.

 

  1. Geen professionele ontwikkeling nastreven:

Wetten, regelgeving, de praktijk, samenstelling van de OR veranderen voortdurend. Wanneer je niet op de hoogte blijft van deze ontwikkelingen kan je effectiviteit als OR verminderen. Geregeld de ruimte nemen voor een training helpt je kennis up to date te houden en nader tot elkaar te komen als OR.

Conclusie

Leden van een ondernemingsraad spelen een cruciale rol in het waarborgen van een gezonde werkomgeving en het bevorderen van positieve werkrelaties. Door de juiste benaderingen te volgen, zoals effectieve communicatie, compromissen zoeken en het nastreven van professionele ontwikkeling, kunnen OR-leden hun impact vergroten en bijdragen aan het succes van zowel werknemers als het bedrijf als geheel. Het vermijden van valkuilen, zoals het respecteren van vertrouwelijkheid en het vermijden van persoonlijke belangen, is even belangrijk om de integriteit en doeltreffendheid van de OR te behouden. Neem je OR-werk en jezelf serieus. Investeer in kwaliteit daar wordt heel de organisatie beter van.

Wil je meer ontdekken over de do's & don'ts in de OR? Onze training Goed van start in de OR geeft je antwoord op al je vragen.