Achterban benutten en inzetten, hoe doe je dat?

Achterban benutten en inzetten, hoe doe je dat?

Het succes van een ondernemingsraad (OR) hangt nauw samen met de manier waarop leden communiceren met hun achterban. Het vertegenwoordigen van werknemersbelangen vereist niet alleen een diep begrip van hun behoeften, maar ook een heldere en respectvolle communicatie. In deze blog verkennen we enkele essentiƫle "do's" en "don'ts" voor OR-leden om effectief te communiceren met hun achterban.

Do's:

1. Bouwen aan Sterke Verbindingen

Houd communicatiekanalen open: Dit start met de discipline hebben om informatie aan de achterban te zenden. Zorg er daarnaast voor dat er duidelijke en regelmatige kanalen zijn waar werknemers vragen kunnen stellen, feedback kunnen geven en informatie kunnen ontvangen over de activiteiten van de OR. Denk ook aan andere communicatievormen. Sommige collega’s lezen graag, anderen geven de voorkeur aan luisteren en een volgende heeft liever iets visueels.

 

  1. Wees transparant en eerlijk:

Transparantie is van cruciaal belang. Communiceer open en eerlijk over de activiteiten van de OR, inclusief uitdagingen en successen. Vermijd het achterhouden van informatie. Het eerlijke verhaal draagt bij aan de zichtbaarheid van de OR en zorgt voor vertrouwen. Mooi bijeffect wat we vaak zien is dat mensen de onderwerpen interessant vinden. Hierdoor zijn bij de verkiezingen mensen sneller geneigd zich kandidaat te stellen.

 

  1. Spreek de taal van de werknemers:

Gebruik begrijpelijke taal en vermijd vakjargon bij het communiceren met de achterban. Dit helpt om een duidelijke boodschap over te brengen en vertrouwen op te bouwen. Je doel is natuurlijk om mensen te raken, dus spreek ze aan zoals ze willen. Verkeerd taalgebruik zorgt voor verlies van je boodschap. Verdiep je in de vraag: ‘Hoe willen mijn collega’s aangesproken worden?‘

 

  1. Luister actief en empathisch:

Communiceren is zeker niet alleen maar je eigen boodschap zenden. Luister naar de zorgen, ideeën en feedback van de werknemers. Toon empathie en begrip voor hun perspectieven, zelfs als je het er niet volledig mee eens bent. Je bent de vertegenwoordiging van alle collega’s.

 

  1. Bied context en educatie:

Leg ingewikkelde zaken uit en bied context voor beslissingen die de OR neemt. Werknemers zullen eerder betrokken raken als ze begrijpen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Wat maakt dat de OR haar besluit genomen heeft? Welke doorslaggevende feiten waren er?

 

Don'ts: Valkuilen om te vermijden

  1. Niet luisteren naar de achterban:

Klinkt als een open deur, maar in de praktijk gebeurt het vaak. Het negeren van de stem van de werknemers kan resulteren in frustratie en verlies van vertrouwen. Wees alert en reageer op vragen en feedback.

 

  1. Beloften maken die niet kunnen worden nagekomen:

Vermijd het doen van beloften die je niet kunt waarmaken. Neem niet alle opdrachten vanuit de achterban aan ‘omdat je in de OR zit’. Maak duidelijk wat je wel en niet kunt doen. Dit kan het vertrouwen schaden en de geloofwaardigheid van de OR aantasten.

 

  1. Achterhouden van informatie:

Het verbergen van relevante informatie kan achterdocht opwekken en het gevoel geven dat er iets wordt achtergehouden. Wees transparant en eerlijk, zelfs als de boodschap moeilijk is. Ook al is het soms moeilijk om te brengen, mensen zijn vaak goed in staat om te gaan met slecht nieuws.

 

  1. Afdwingen van standpunten:

Dwing je eigen standpunten niet op aan de achterban. Het doel is om hun zorgen en behoeften te begrijpen en te vertegenwoordigen, zelfs als dat betekent dat je persoonlijke meningen moet loslaten.

 

  1. Niet reageren op feedback:

Als werknemers feedback geven, negeer dit dan niet. Het negeren van feedback kan resulteren in desinteresse en gebrek aan betrokkenheid. Negeren van mensen zorgt voor afbreuk in vertrouwen en kan zelfs zorgen voor ondermijning van de OR.

 

Conclusie

Effectieve communicatie tussen de ondernemingsraad en de achterban is van vitaal belang voor het vervullen van de rol van de OR als werknemersvertegenwoordiger. Door de juiste benaderingen te volgen, zoals transparantie, actief luisteren en begrijpelijke taal gebruiken, kunnen OR-leden vertrouwen opbouwen en een sterke verbinding tot stand brengen met de werknemers die ze vertegenwoordigen. Het vermijden van valkuilen, zoals het negeren van feedback en het achterhouden van informatie, is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de communicatie effectief en respectvol blijft.